Fes-te Soci
Àrea Privada
Directori de Socis
Destaquem les activitats principals de la SCNPS, pots veure-les totes amb un calendari fent click al botó.
La cognició social es veu molt alterada en pacients amb esquizofrènia (ESQ), però les diferències de gènere en aquest àmbit han estat gairebé inexplorades.
La cognició social es veu molt alterada en pacients amb esquizofrènia (ESQ), però les diferències de gènere en aquest àmbit han estat gairebé inexplorades. Objectius: Primer, explorar les diferències de gènere en el processament emocional (EP) i teòria de la ment, tant cognitives (CToM) com afectives (AToM), en pacients ESQ i en un grup control sans. En segon lloc, examinar des d'una perspectiva de gènere la possible associació entre EP i CToM en el rendiment de l'AToM. Mètode: es van reclutar 40 pacients amb
ESQ/T. esquizoafectiu per gènere, edat i anys d'educació amb 40 participants sans. L'EP es va mesurar amb les imatges d'assaig d'efectes facials (POFA). CToM es va mesurar utilitzant històries de falsa creença (FB) de primer i segon ordre. L'AToM es va mesurar mitjançant la lectura de la prova mental (RMET). Els resultats es van ajustar per Ql i simptomatologia negativa. Resultats: No es van trobar diferències significatives de gènere. Tanmateix, hi va haver una tendència que mostra que les dones superaven a la POFA (p = 0,056). El grup (p <0,001), POFA (p <0,001) i FB de segon ordre (p = 0,022) van ser els millors factors que van predir el rendiment RMET (R2 ajustat = 0,584). Conclusions: els nostres resultats suggereixen que la malaltia és el principal factor relacionat amb el dèficit de la cognició social, excepte els aspectes bàsics de la TMoM que no tenien problemes a la majoria dels pacients. No obstant això, la influència del gènere femení en EP no s'hauria de descuidar en cap grup. Finalment, es discuteix la interacció jeràrquica entre EP, CToM i AToM.
© Societat Catalana de Neuropsicologia 2019 Tots els drets reservats.